Blivande hussar och mattar!

Vad roligt att du vänder dig till oss för att komplettera din familj! För att processen ska gå så smidigt som möjligt ber vi dig läsa igenom all information nedan innan du gör en intresseanmälan på en katt. Vi har fokus på varje katts individuella behov, bakgrund och förutsättningar – och lägger även stor vikt vid att hitta ett hem som är kompatibelt med dessa. Eftersom alla katter inte passar i alla hem, läs gärna igenom katternas presentationer för att se vem eller vilka som kan passa in i just din familj!

 

När du skaffar katt från oss…

Att adoptera en katt är ett större beslut än man kan tro; den kan gott leva i 20 år till från det att du adopterar den av oss. Vi önskar er ett långt och lyckligt liv tillsammans och ber dig därför tänka igenom beslutet väl. Nedan har vi samlat lite exempel på frågor som vi önskar att du som intressent reflekterar över, samt vanliga frågor och svar.

Att fråga dig själv inför adoption
  • Är din inne- och eventuellt utemiljö lämplig för en katt?
  • Har du fler i djur i hemmet? Är du redo att behöva göra en stegvis introduktion djuren emellan?
  • Även om du har erfarenhet och kunskap sedan tidigare – är du villig att lära dig hur du kan förbättra din katthållning?
  • Har du några större livsförändringar så som flytt, studier eller jobb på gång och hur förändrar det dina möjligheter att ha katt?
  • Har du ekonomi till försäkring, årliga veterinärbesök men också oförutsedda veterinärkostnader om något händer?
  • Är någon i familjen allergisk? Finns det risk att det upptäcks i efterhand?
  • Vad gör du med katten om du reser bort?
  • Om katten exempelvis skulle börja kissa utanför lådan – kommer du utreda varför?
    (Detta är en vanlig orsak till att katter avlivas, trots att merparten går att hjälpa med enkla medel)
Vad krävs för att få adoptera?
I första hand behöver ditt hem vara kompatibelt med kattens behov. Du ska ha en ordnad ekonomi och fast bostad, och ska katten erbjudas utevistelse tar vi alltid hänsyn till omgivningen runt boendet för att bedöma om vi anser det vara en lämplig miljö för en katt att vara frigående i. Vi håller alltid en intervju över telefon där vi ställer frågor likt de ovan och vi vill då få en känsla för att ditt val att adoptera är genomtänkt och att du reflekterat över de olika situationer som kan uppstå. Vår kontakt ska kännas trygg, ärlig och inge ett starkt förtroende mellan båda parter.
Vi kräver också att eventuella andra katter i hemmet är kastrerade, om inte speciella skäl finnes. Detta för att ge katterna rätt förutsättningar att leva i harmoni med varandra men också för att kastrering av huskatter är en av de viktigaste pelarna till vår värdegrund.
Hur går jag tillväga?

En bra början är att läsa igenom all  information på denna sida! Nästa steg är att kolla på de katter vi har tillgängliga för adoption just nu, de hittar du på förstasidan. Läs igenom deras beskrivningar och se vilken eller vilka katter som söker ett hem likt det du har att erbjuda. När du vill göra en intresseanmälan på en katt kontaktar du oss antingen via mejl eller Facebook, där du ger en så utförlig presentation som möjligt av dig själv och det du har att erbjuda. Vi kommer då kontakta dig, även om det ibland tar lite tid. Känns allt bra går vi vidare med en telefonintervju där vi får chans att lära känna och ställa frågor till varandra. Är båda parter nöjda efter intervjun, bestämmer vi träff i jourhemmet där katten bor. Vi skriver ett köpekontrakt, fyller i ägarregistreringar och du betalar på plats med Swish eller kontant.

Vi har ingen ”väntelista” på katter utan hanterar intresseanmälningar när de kommer in. Detta pga. att det tar för lång tid för oss att återkoppla till tidigare intressenter varje gång det blir aktuellt. Var därför inte rädd att kontakta oss flera gånger om det inte ledde till adoption första gången!

Varför kostar en katt 1500 kr?
Vi tar 1500kr i adoptionsavgift för en katt; oavsett storlek, färg och form. Adoptionsavgiften är en viktig nyckel i vårt arbete med att höja huskattens status och se till att katter säljs till ett högre värde än ”en krona tassen” och vi ser att en lite högre avgift leder till mer genomtänkta och bättre planerade beslut av intressenterna. Vårt arbete är dessutom ideellt och alla katter vi adopterar ut är en minusaffär för oss, så dessa 1500 kronor täcker en del av kostnaderna vi haft för katten – och gör vårt fortsatta arbete möjligt.
För 1500 kronor får du en katt som är kastrerad, vaccinerad, chippad, undersökt av veterinär och försäkrad. Vi hjälper dig med ägarregistrering i DjurID och SVERAKs register (engångsavgift tillkommer).
Sedan årsskiftet 2020-2021 så ger vi inte längre ”rabatt” när man adopterar två katter.
Varför adopterar ni inte ut kattungar som ensamkatter?
Innan vi införde vår policy att inte adoptera ut kattungar som ensamkatter, hade vi problem med att katterna kom i retur efter bara några veckor. Ensamma kattungar blir lätt understimulerade och resultatet blir ofta oönskade beteenden som att de skriker på nätterna, klättrar och klöser överallt och är ”högt och lågt” pga. sin höga energi. Vi tror starkt att merparten av alla kattungar får högst livskvalitet om de har en kattkompis. Oavsett hur mycket vi leker med dem kan vi aldrig ersätta stimulansen de får av en artfrände, där vårt lekande med dem är mer ett komplement. 
Att ha en katt är som att ha två katter, och att ha två katter är som att ha en katt! 
Får man adoptera en katt om man bor nära en väg?
Vi gör alltid en individuell bedömning av både katten och hemmet när frågan uppstår. Inte alla våra katter vill eller bör gå ut, medan vissa har ett stort behov av utevistelse på fri tass. När vi letar efter hem åt frigående katter kollar vi alltid på en karta hur intressenten bor. Vi tar hänsyn till avstånd till vägar, antal vägar i närheten, hastigheter, hur tungt trafikerade de är och hur omgivningen ser ut i övrigt. Vi tar också hänsyn till kattens tidigare erfarenheter – är det en katt som aldrig varit utomhus tidigare eller är det en katt som levt hemlös i mitten av en storstad i många år?
Det finns med andra ord inget generellt svar på den frågan, utan bedömningen görs alltid från fall till fall. Det händer att vi nekar intressenter för att vi anser att risken för att katten ska förolyckas är väldigt stor.
Vad händer med katter som inte får något hem?
Vissa av våra katter är en utmaning att omplacera, det är sant. Det kan bero på allt ifrån att deras färg och päls anses ”tråkig” till att de har speciella behov och kräver ett hem som kan ge dem specifika förutsättningar. Exempelvis skygga katter får oftast vänta mycket längre än sociala katter. Men än så länge har vi aldrig hamnat i en situation där vi tvingats ge upp! Längsta tiden en av våra katter fått vänta har hittills varit drygt 2 år.
Vi jobbar efter en No Kill-policy som innefattar att vi aldrig avlivar en frisk eller behandlingsbar katt. Vi avlivar med andra ord aldrig en katt för att den är skygg eller har svårt att få ett nytt hem.